Начало Новини Електронни каталози FAQ Форум Регистрация Контакти
Search
Навигация
Начало
Новини
За сайта
Библиотеките в България
Нормативни документи
Стандарти
Предложения за
   квалификация
Публикации
Библиотечно
   образование
Професионални
   организации
В помощ на
   библиотекаря
Само за читатели
Поздрави за колеги
Интересни връзки
Календар
FAQ
Контакти
Expand/Collapse
 
Expand/Collapse

   

18 Семинар на фирма СофтЛиб. Бургас, 2016

Осемнадесетият Национален семинар на потребителите на софтуерните продукти на фирма Софтлиб ООД ще се проведе от 3 до 5 октомври 2016 г. Домакин - Регионална библиотека "П. К. Яворов", Бургас.  Повече информация

 


Назад Горе  
 

Статистика


ново 18 декември 2014  Библиотечни "Оскари" за 2014 година в Столична библиотека ...
Реализацията на идеята "Библиотечни Оскари" се осъществи на базата данни от модул "Библиотечна статистика", разработка на фирми СофтЛиб и Примасофт


Назад Горе  
 

Модернизация на Столична библиотека

10 септември 2014 г.  Столична библиотека с нова модерна визия и удобства за читателите... Вижте повече информация тук....


Назад Горе  
 

Е-Либ Прима

Нов професионален библиотечен софтуер : е-Lib Прима. Удобно! Модерно! Перспективно!   Вижте повече информация тук....


Назад Горе  
 

Нов електронен каталог

За вас и вашите читатели! Нова виртуална библиотека-българската литература в превод  Вижте повече информация тук....


Назад Горе  
 

Коледни новини!

Нови и обновени библиотечни сайтове.  Нови електронни каталози.  Вижте повече информация тук....


Назад Горе  
 

Нов библиотечен сайт и електронен каталог

Назад Горе  
 

Петнадесети годишен семинар


  Традиционният годишен семинар на фирма Софтлиб се проведе на 2-4 октомври 2013 г. в гр. Созопол с любезното домакинство на читалище "Отец Паисий" и хотел "Селена".


Назад Горе  
 

Нова библиотека

На 23 септември 2013 г. беше открита новата библиотека на Лесотехническия университет. Вижте повече информация на  сайта на библиотеката


Назад Горе  
 

За компютрите и компотите!

НЕ БИЛИ КОМПЮТРИ, А КОМПОТИ! И НЕ СА ГИ КУПИЛИ, А СА ГИ ВЪРНАЛИ!

Колеги, включително и потребители на фирма PC-TM, ни сигнализираха за материал с невярно съдържание, който тази фирма разпраща до библиотеките в страната. Това не е първият случай, в който получаваме сигнали за неистини, разпространявани  от страна на фирма PC-TM.

Целия текст можете да прочете тук...


Назад Горе  
 

Коледна оферта, 2012 г.

Професионален библиотечен софтуер само за 840 лева !
Предстои ви да автоматизирате вашата библиотека? Искате да осъвремените софтуерните си продукти с по-нови и модерни разработки?


Назад Горе  
 

14 годишен семинар на фирма СофтЛиб ООД

Назад Горе  
 

Нов каталог

От 2012 г. в електронната страница на Столична библиотека може да разгледате и ползвате  Електронния каталог на некнижни (нетрадиционни) издания. Той включва библиографски описания на некнижните носители на информация, комплектувани в Столична библиотека:

• Звукозаписи - аудиокасети, грамофонни плочи, компактдискове;
• Видеозаписи на DVD носител – филми, концерти, театрални постановки и др.;
• Произведения на изкуството - оригинални картини, графики и репродукции;
• Електронни източници на информация - мултимедии, електронни книги.

От 2007 г. фонда с грамофонни плочи се дигитализира и архивира върху CD носители. Към библиографските описания се прикачват файлове - музика, образ, картина.
Ценност представляват дигитализираните грамофонни плочи с българска народна музика и оригиналните произведения на изкуството като част от културно-историческото ни наследство.


Назад Горе  
 

Нова библиография

Нова библиография на Бургаската библиотека, подготвена със софтуера на  фирма СофтЛиб.  Иван Карайотов : Био-библиография  Виж  електронното издание


Назад Горе  
 

РЕГИНА статии

Назад Горе  
 

Бургас-нов скенер

Назад Горе  
 

Регионална краеведска конференция

На 16 юни 2011 г. Регионална библиотека "Ем. Попдимитров" Кюстендил бе домакин на Регионална краеведска конференция на тема: "Краеведската библиография - традиционни и иновативни практики". Конференцията се превърна във форум за споделяне на добри практики на отделите "Краезнание" в регионалните библиотеки в Кюстендил, Перник и Благоевград. Въвеждащата презентация беше на доц. д-р Цветанка Панчева от НБКМ. Обсъждаха се теми, свързани със съвременната обществена библиотека като център за създаване на краеведски ресурси, за извършване на информационни услуги за местната общност, обществената библиотека като посредник между институциите - генератори на краеведска информация и потребителите. Бяха представени библиографски указатели с краеведска тематика и възможностите, които новите информационни технологии дават за реализацията им. Представен беше новият електронен продукт на Регионална библиотека Кюстендил - биобиблиографски указател Екатерина Йосифова. На срещата присъстваха библиотечни специалисти от читалищни и училищни библиотеки от област Кюстендил, местни  краеведи.

Презентации от конференцията (кликни върху линка и отвори презентацията):

доц. д-р Цветанка Панчева
Соня Иванова
Петя Терзийска
Диана Минева
Искра Маркова


Назад Горе  
 

Габрово-новини

На 24 януари 2011 година в 13.30 часа с водосвет тържествено беше открита обновената Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово и оборудваната с компютърна и периферна техника обучителна зала по програма „Глоб@лни библиотеки - България».

На събитието присъстваха министърът по управление на средствата по европейските проекти Томислав Дончев, кметът на общината Николай Сираков, Трендафил Меретев, ръководител на Програма «Глоб@лни библиотеки”, Николай Марков и Наталия Георгиева от Звеното за управление на програмата, областният управител Мариян Костадинов, народни представители, дарители, читатели.

В своето слово при откриването директорът Савина Цонева отбеляза, че в духа на габровското мислене едновременно се представят резултатите от два проекта – „Красива България” и „Глоб@лни библиотеки” – два подаръка в навечерието на 150-годишнината на институцията, еднакво важни за читателите. Тя благодари за съпричастността и личния принос на министър Дончев, кмета Сираков, екипа на Община Габрово и Звеното за управление на Програма „Глоб@лни библиотеки”.

Министър Дончев сподели радостта си от обновената сграда „както бих се радвал на ремонт в дома си”, благодарение на инвестиция по проект „Красива България” на стойност 138 000 лева – смяна на дограма, ремонт на покрив, тоалетна за хора с увреждания, изграждане на пожароизвестителна инсталация, окачени тавани и боядисване.

Кметът на Габрово Николай Сираков обяви, че габровци вече имат една съвременна библиотека с нормални условия за персонала и потребителите.

          Ръководителят на програма „Глоб@лни библиотеки” Трендафил Меретев говори за предстоящите дейности по програмата  в помощ на обучението през целия живот и приобщаването на гражданите към глобалното информационно общество.

След словата по традиция бе прерязана и трикольорна лента от Трендафил Меретев, кмета Николай Сираков и директора Савина Цонева.

Оборудването на обучителния център включва един преносим компютър  и десет работни станции с камери и слушалки, мултимедиен проектор с екран, цветен лазерен принтер и мултифункционално устройство. Габровската  библиотека получава по проекта и още 14 стационарни компютри за потребители и библиотекари, разположени в обслужващите отдели, които осигуряват на гражданите на Габрово безплатен достъп до Интернет, подобряване на информационната грамотност, възможност за консултиране и обучение на потребителите за ползване на информация в глобалната мрежа.--


Назад Горе  
 

Библиотеки, Библиотечен софтуер, Актуални новини

Назад Горе  
 

Дигитализация

Актуално Уважаеми колеги,

На 23-24 март 2010 г. във Варна се проведе конференция на тема: „Европейска дигитална библиотека – съвременни подходи и политики за опазване и разпространение на културното наследство”. На заключителната сесия беше предложено да се създаде регистър на дигитализираните в библиотеките обекти. Ние поехме ангажимент да създадем и поддържаме този регистър в портала „Библиотеките в България”. Информацията ще се актуализира при всяко постъпване на нови данни. Във връзка с това ви изпращаме Анкетни карти, които да попълните. Обобщените резултати ще бъдат публикувани на портала Библиотеките в България.

От линковете по-долу можете да изтеглите анкетите. Ако имате проблеми с файловете-моля обадете на тел. 02/988 31 93, 980 57 53, -E-mail softlib@primasoft.bg, softlib@mail.bg. Попълнените анкети изпращайте на посочените мейли.

Анкета за аудио и видео обекти

Анкета за снимки, картини и други обекти

Анкета за книги, ноти,  графични издания, дисертации, научни трудове и други

Анкета за периодични издания

Анкета за статии от периодични издания


Назад Горе  
 

Честито, Еми!

 По повод 24 май - деня на българската просвета,  култура и на
славянската писменост, госпожа Емилия Милкова – директор на Регионална
библиотека „Пенчо Славейков” , Варна, бе наградена от Министерство на културата с  плакет и грамота за принос в развитието на българската култура. Екипът на фирма СофтЛиб честити високото отличие с пожелание за  много здраве и още повече успехи!


Назад Горе  
 

Национална библиография, Серия 5 и Серия 6

Назад Горе  
 

ЕЛЕКТРОННО-ОХРАНИТЕЛНИ системи

Асеновци ЕООД
RFID система за инвентаризация и контрол
За контрол и предпазване от кражби - антени, отчитащи всяко преминаване на идентификатор 
Инвентаризация-ръчен терминал с възможност за четене от 0.60 - 0.90 м.(подвижен терминал 3-4 м.).                      
Повече информация -отвори презентацията от тук
За библиотеки-преференциални цени    Контакти: 0878 52 37 25, asenovci@abv.bg


Назад Горе  
 

Нови електронни каталози

Назад Горе  
 

Съобщение от фирма СофтЛиб

Назад Горе  
 

Нова библиотека

НОВА   БИБЛИОТЕКА  В  ПОЛСКИ  ТРЪМБЕШ

            На 8 септември по случай празника на града  тържествено беше открита новата читалищна библиотека. 30 години тя обитаваше сграда тип павилион в центъра на града, но по инициатива на читалищното ръководство и с общински средства беше направен ремонта на помещенията и това лято библиотеката беше преместена в сградата на т.н. от гражданите старо училище, приютила преди време общинския Исторически музей. Фасадата му също беше обновена през това лято по проект “Красива България”. Помещенията са просторни, светли и удобни, има рампа за хора с увреждания. Преди преместването беше направена пълна проверка на фонда и прочистване от скъсани, морално остарели и многоекземплярни книги. Оформени са детски отдел, отдел за възрастни и читалня, има две удобни книгохранилища, както и широк, светъл коридор, чиито стени са пригодени за изложба на картини и др. от тоя вид. В момента там е експонирана изложбата на драматурга Христо Бойчев – “Бойчев в 40 държави” с плакати от театрални представления на пиесите му по света. Библиотеката от няколко години притежава компютърна конфигурация с периферия и софтуер Електронен каталог на книгите, закупен от софийската фирма СофтЛиб. През тази година кандидатства по Националната програма “Глоб@лни библиотеки - България”, която се подкрепя от субсидия в размер на 15 милиона щ.д. от Фондация “Бил и Мелинда Гейтс” – “Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникации за всеки”. Ако бъде одобрена още през пролетта на следващата година библиотеката ще разполага с 12 компютърни конфигурации и ще се превърне в общински обучителен център.

      В своята работа библиотеката и читалището като цяло срещат разбирането и помощта на общинското ръководство, с чиято финансова подкрепа беше направена и отоплителната инсталация на сградата.

      Работата на Читалищната библиотека “Отец Паисий” в Полски Тръмбеш както досега, така и занапред ще бъде насочена към привличане на все повече читатели, към приобщаването най-вече на децата. В тази насока работи и колективът на СОУ”Цанко Церковски” и със съвместните ни усилия,  книгата, хубавата, полезна книга, да стане отново любим и търсен приятел на децата.

Татяна Петрова

 


Назад Горе  
 

СофтЛиб-новини

Назад Горе  
 

Дигитализация-Периодика

Столична библиотека, Дигитализация
12 юни 2009,  Нови публикации


Назад Горе  
 

Закон за библиотеките

На 26 май 2009 г. беше гласуван на второ четене Законопроектът за обществените библиотеки. 
Тук можете да прочетете законопроекта  


Назад Горе  
 

10 години СофтЛиб

                           
                                        Назад Горе  
 

НАТФИЗ. Президентът посети академичната библиотека

На 24 март президентът Георги Първанов и редица официални лица, сред които и министърът на културата Ст.Данаилов, посетиха НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов”. Поводът беше Международният ден на театъра.
Датата 27 март е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г. и тогава Международният театрален институт към ЮНЕСКО, който е най-голямата международна организация за сценични изкуства, решава това да бъде Международният  ден на театъра.
Президентът бе посрещнат от ректора проф.Станислав Семерджиев и разгледа новата библиотека на академията. След това той присъства на спектакъла "Пухеният” от Мартин Макдона на абсолвентите от специалност "Актьорство за драматичен театър” с худ. ръководител проф. Пламен Марков. Режисьор на спектакъла е студентът по "Режисура за драматичен театър” Стайко Мурджев.


Назад Горе  
 

Електронен обмен на описания

 Можете да теглите готови библиографски описания  в ISO формат от Обединения каталог на регионалните библиотеки (РЕГИНА) . Фирма Софтлиб е на ваше разположение за повече информация и помощ при необходимост (02/988 31 93, 980 57 53).
За връзка със сводния каталог-натиснете тук


Назад Горе  
 

ВТУ "Т. Каблешков"

7 ноември 2008 г., Министърът на транспорта Петър Мутафчиев и зам. министърът на образованието и науката Ваня Добрева прерязаха лентата на обновената и модернизирана Библиотечно- информационна база на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в София
Галерия


Назад Горе  
 

Международна конференция

Международна научна конференция  "Управление на информационните ресурси"
Катедра “Библиотекознание, научна информация и културна политика”, Народна библиотека “Св.св. Кирил и Методий”, СБИР и Щатския университет в Емпория, Канзас, 11-14 ноември, под патронажа на г-н Георги Пирински, Председател на Народното събрание


Назад Горе  
 

Помощ! Как да използваме форума!

Назад Горе  
 

Нов електронен каталог-НИП

Назад Горе  
 

Поздравителен адрес-Софтлиб

Фирма "СофтЛиб" се присъединява към поздравителния адрес. Дългогодишната ни съвместна работа с г-н Чомаков по автоматизацията на библиотека "Априлов-Палаузов" за нас бе професионално предизвикателство и удовлетворение. С удоволствие работехме с човека и професионалиста. Г-н Чомаков, бъдете здрав, все така жизнен и целеустремен!


Назад Горе  
 

Поздравителен адрес-МК

Назад Горе  
 

Поздравителен адрес


Назад Горе  
 

Нов електронен каталог

Назад Горе  
 

Нов електронен каталог

Назад Горе  
 

РБ Кюстендил

Министерство на образованието и науката 

Програма: “Изучаване на националното културно-историческо наследство като част от Европейската култура и съвременни методи за запазването му”

Регионална библиотека "Ем. Попдимитров"-Кюстендил

Проект: “Съвременни подходи за проучване и популяризиране на   книжовното културно-историческо наследство на Кюстендил”

НАУЧНО-ПРАКТИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ

Сводният каталог на старопечатни, редки и ценни издания, съхранени във фондовете на :

Регионална библиотека

Регионален исторически музей

Държавен архив

Гимназия “Н. Рилски”

Църковен храм “Успение Богородично”

представен в Интернет.

29 ноември 2007 г.                                                                          11.30 часа

Конферентна зала на Областна администрация Кюстендил

www.libkustendil.primasoft.bgелектронни каталозиНазад Горе  
 

Своден каталог

"Мрежа на регионалните библиотеки за съхранение на редки и особено значими колекции чрез използване на нови и по-ефективни методи" 
Всички библиотеки и други институции (музеи, архиви,  църкви и др.), които притежават такива сбирки могат да се включат в сводния каталог

Назад Горе  
 

Обединен каталог

Фирма СофтЛиб ви поздравява с Деня на будителите! В навечерието на празника предлагаме на вашето внимание Обединения каталог на четири регионални библиотеки. Вярваме, че ще ви бъде полезен. Очакваме вашите мнения и препоръки.

Повече информация за проекта и обединения  каталог ...


Назад Горе  
 

Регина

http://ruc.ilib.primasoft.bg

Към обединения каталог

От началото на 2006 г. фирми СофтЛиб и ПримаСофт  работят по реализацията на проект „Регионални Библиотеки - Обединен Каталог” (РЕГИНА). Целта на проекта е създаване на технологична и информационна среда за изграждане и поддържане на Обединен каталог на Регионалните библиотеки :

 • осигуряващ на читателите достъп до книжния фонд на библиотеките участници с възможности за on-line търсене и извличане на съдържание и ползване на литература.
 • осигуряващ на библиотеките участници възможност за обмен на библиографски описания с цел намаляване на разходите по описание на новопостъпили книги
Този проект се реализира благодарение на активното участие на четири от най-големите регионални библиотеки в страната Народна библиотека “Иван Вазов” Пловдив, Столична библиотека, Регионална библиотека “П. К. Яворов” Бургас и Регионална библиотека “П. Р. Славейков” Велико Търново. Тези библиотеки са депозитни и ще имат контролни функции, свързани с качеството на библиографските описания. Предстоящо е включването и на други регионални библиотеки в проекта.

                Резултатите до момента:

 • Разработена е технология за обединяване на електронните каталози на четирите библиотеки, в един обединен каталог с информация за това, в кои библиотеки се намира всяка книга.
 • Разработена е технологията за включване на нови участници (Регионални библиотеки) в Обединения каталог.
 • Разработена е технологията за on-line поддържане на каталогa от библиотеките участници, чрез директно добавяне на библиографски описания на новонабавени книги.
 • Разработена е технологията за обмен на библиографски описания на новонабавени книги между участниците с цел минимизиране на разходите по описване на новия книжен фонд.
 • Изградена е информационна база данни с над 150 000 библиографски описания на книги (български и чужди), набавяни през периода 1990-2006.
 • Извършена е сериозна редакция на библиографските записи, свързана с унификацията на данните с цел повишаване качеството на информационното търсене;
 • Реализирано е Интернет представяне на Сводния каталог с възможност за:

 -  бързо търсене и намиране на необходимата литература по произволни критерии;

- търсене от резултатните страници през линкове от автори и предметни рубрики към библиографски описания, свързани със съответния автор или с дадената тематиката.

- изпращане на заявка за резервация по електронната поща до библиотеката, притежаваща избраните издания. Заявката включва освен Автор, Заглавие, Година на издаване, Издателство и Сигнатурите на библиотечните документи;

- отпечатване на избрани библиографски описания в различни видове формати;

     - представяне на различни илюстративни материали свързани към библиографските описания на книгите: образи (сканирани корици, илюстрации, предговори), пълен текст, звукови записи, клипове, връзка към интернет адреси (напр. интернет адресите на Издателствата).

                Предстои:
 •  да се осигури функционална възможност за изтегляне на готови библиографски описания в електронен вид, от малките библиотеки в страната за поддържане на собствените им каталози. 
 • представяне на Сводния каталог с “транслитерирани” библиографски описания за потребителите от чужбина с интереси към българските издания.

  Ефектът:

за читателите – редица удобства:

 -   високо качество на информационните услуги по отношение на обем, пълнота и възможности за търсене;

  - едновременен достъп до книгите на четири от най-големите библиотеки в страната в това число и чуждоезичния им фонд;

  - заявки за литература - запазване, заемане или частично сканиране на отделни страници;

- възможност за избор на най-близката библиотека;

                 - възможност за използване на пълнотекстово и сканирано съдържание

за библиотеките :

- възможност за on-line представяне на книжния фонд на библиотеката в рамките на обединения каталог

 - подобрено обслужване на читателите чрез on-line търсене и електронно заявяване на книги

- подобряване и ускоряване на услугата - междубиблиотечно заемане;

- подобряване на качеството на комплектуването и закупуване на литература;

- възможност за получаване на готови библиографски описания в електронен или печатен вид;

- възможност за изграждане на виртуална библиотека, чрез прикачване към библиографските описания на пълнотекстово или сканирано съдържание

за издателствата:

- достъп до фондовете на големите регионални библиотеки;

- възможност за анализи върху издаваните заглавия както на българска, така и на преводна литература;

- възможност за анализи и върху набавяната чуждестранна литература в тези библиотеки;

- възможност за представяне в библиотеките и на техните читатели на предстоящи за печат книги

за агенциите за авторско право:

 - възможност за наблюдение и защита на авторските права както на българските, така и на чуждестранните автори, издавани в страната.

<!--[if gte vml 1]><v:shapetype id="_x0000_t75" coordsize="21600,21600" o:spt="75" o:preferrelative="t" path="m@4@5l@4@11@9@11@9@5xe" filled="f" stroked="f"> <v:stroke joinstyle="miter"/> <v:formulas> <v:f eqn="if lineDrawn pixelLineWidth 0"/> <v:f eqn="sum @0 1 0"/> <v:f eqn="sum 0 0 @1"/> <v:f eqn="prod @2 1 2"/> <v:f eqn="prod @3 21600 pixelWidth"/> <v:f eqn="prod @3 21600 pixelHeight"/> <v:f eqn="sum @0 0 1"/> <v:f eqn="prod @6 1 2"/> <v:f eqn="prod @7 21600 pixelWidth"/> <v:f eqn="sum @8 21600 0"/> <v:f eqn="prod @7 21600 pixelHeight"/> <v:f eqn="sum @10 21600 0"/> </v:formulas> <v:path o:extrusionok="f" gradientshapeok="t" o:connecttype="rect"/> <o:lock v:ext="edit" aspectratio="t"/> </v:shapetype><v:shape id="_x0000_i1025" type="#_x0000_t75" style='width:9pt; height:9pt' o:bullet="t"> <v:imagedata src="file:///C:/DOCUME~1/USER1/LOCALS~1/Temp/msoclip1/02/clip_image001.gif" o:title="BD10268_"/> </v:shape><![endif]--><!--[if !vml]-->*<!--[endif]-->


Назад Горе  
 

Своден-контакти


Велико Търново,
НБ “П. Р. Славейков”, - Калина Иванова – 062/628 098, 0889 297 269

Кюстендил, РБ. "Ем. Попдимитров", София Пейчева - 078/550 116, 0889 593 549

Пловдив, НБ "Иван Вазов", Венета Ганева – 032/622 915, 0884 252 054

София, СофтЛиб, Таня Войникова - 02/980 57 53 , 0887 858 738Назад Горе  
 

Учреден консорциум

На 29 януари 2007 г. в гр. Кюстендил се състоя работна среща, на която бе учреден Междубиблиотечен консорциум между четири библиотеки и фирма "Софтлиб" под председателството и водещата роля на Регионална Народна библиотека "П. Р. Славейков" В. Търново.
В края на м. декември Министерство на образованието и науката обяви конкурс
Проучване на националните културно-исторически ценности като част от европейското културно наследство и съвременни методи за тяхното съхранение”.
Основна
та цел на конкурса е изграждане и обновяване на съвременна научна и информационна инфраструктура  - физическа и човешки потенциал, гарантираща създаването на благоприятни условия за проучване на националното културно-историческо наследство и за разработване на нови методи за неговото съхранение.
Конкурсът  е в синхрон с Европейската инициатива
 „Дни на културното наследство”.

Четири регионални библиотеки разработиха свои проекти, които бяха одобрени и финансирани в рамките на програмата:  Регионална Народна библиотека "П. Р. Славейков" Велико Търново - "За духовните ценности на регион Велико Търново: електронен своден каталог на ръкописи и старопечатни книги на библиотеките от област Велико Търново; Народна библиотека "Ив. Вазов" Пловдив - "Проект за изработване на ефективен иновативен модел за съхранение на редките и ценни издания в Пловдивската библиотека"; Регионална библиотека "Петър Стъпов" Търговище - "Съхраняване на богатството от произведения на изкуството в библиотеката за бъдните поколения"; Регионална библиотека "Ем. Попдимитров" Кюстендил - "Съвременни подходи за проучване и популяризиране на книжовното културно-историческо наследство на Кюстендил".
Водени от взаимното си желание за сътрудничество, участниците в Консорциума ще обединят усилията си за реализация на проект: "Мрежа на регионалните библиотеки за съхранение на редки и особено значими колекции чрез използване на нови и по-ефективни методи". Като резултат от това сътрудничество трябва да бъде реализиран Електронен своден каталог на редките и особено значими колекции и представянето му в Интернет. Консорциумът е отворен за включване в него и на други библиотеки. Всяка библиотека-участничка в Консорциума ще разработи електронен каталог на редките и ценни издания в своя регион на базата на специалзирания софтуер на фирма "Софтлиб". На срещата бяха представени конкретните проекти на всяка една библиотека, както и софтуерът.

На учредяването на консорциума присъстваха представители на министерството на културата - Г-н Игор Чипев, директор на дирекция "Книга и библиотечно дело" и Г-жа Луизина Савкова,  експерт в дирекцията. 

Срещата предизвика интерес на местните медии и бе отразена в регионалните ТВ и преса.


Назад Горе  
 

Консорциум-Кюстендил

На 29 януари 2007 г.  -  13.30 ч.

В Конферентна зала на Областна администрация гр. Кюстендил ще се състои работна среща за Учредяване на междубиблиотечен консорциум между регионалните библиотеки във Велико Търново, Пловдив, Търговище, Кюстендил и фирма "СофтЛиб" в рамките на програма на Министерство на образованието и науката: „Проучване на националните културно-исторически ценности, като част от Европейското културно наследство и съвременни методи за тяхното съхранение”.

Водени от взаимното си желание за сътрудничество, сътрудниците в учредения Консорциум ще обединят усилията си за реализация на проект: "Мрежа на регионалните библиотеки за съхранение на редки и особено значими колекции чрез използване на нови и по-ефективни методи". Като резултат от това сътрудничество трябва да бъде реализиран Електронен своден каталог на редките и особено значими колекции и представянето му в Интернет. Консорциумът е отворен за включване в него и на други библиотеки. Всяка библиотека-участничка в Консорциума ще разработи електронен каталог на редките и ценни издания в своя регион на базата на специалзирания софтуер на фирма "Софтлиб". На срещата ще бъдат представени конкретните проекти на всяка една библиотека, както и софтуера.


Назад Горе  
 

Как да изполваме форума?

Поради постъпили запитвания как се ползва форума се опитахме да направим тази малка инструкция, която се надяваме да ви бъде в помощ и да се "раздвижи " общуването. Моля за всякакви въпроси да използвате форума, електронната поща или телефона. 

Как да се регистрирам :

Натиснете върху Регистрирайте се. Попълнете формата :

Псевдоним – можете да изпишете истинското си име или да си измислите прякор. 

E-mail : изпишете вашия E-mail, на който ще получите активацията си за форума. На този E-mail ще получавате и съобщения за новини в сайта, а също така отговори от потребители на форума на ваши мнения. Ако имате вече регистрация и сте дали този E-mail не можете да направите втора регистрация със същия E-mail. Ако все пак решите да го направите ще получите съобщение за съществуващ потребител със същата електронна поща.


Аватар – изберете емотикон, който ще се показва при всяко ваше мнение във форума. Кликнете върху наименованието на емотикона и ще се появи картинката. Можете да избирате докато харесате. 

Парола – изпишете паролата, с която искате да влизате в сайта.

Проверете паролата-изпишете отново паролата

Останалите полета избирайте по ваше желание.

Накрая натиснете бутончето Въведи

В следващия прозорец натиснете Готово

Отворете вашия E-mail. На съобщението Активирайте регистрацията си тук: кликнете върху линка

Вече  можете да пишете във форума. Винаги когато искате да дадете свое мнение по дадена тема трябва да влезете през Блока за авторизация с вашия псевдоним и съответната парола.


Как да променя паролата си?

Можете да промените своята паролата когато пожелаете. Отивате на Редактиране на профила (блока в ляво). Изпишете новата парола в блокчетата до редовете Парола (въведете паролата два пъти). Натиснете Запиши. От този момент влизате вече с новата парола

Какво е Подпис - това е изречение или картинка, която се показва след всяко ваше изявление в някой от форумите. Изписва се еднократно в приложеното прозорчето

Забравих си паролата

Кликнете върху Загубена парола!. Следвайте инструкциите и ще получите нова парола!


Как да си променя настройките?

Кликнете вляво в Потребителския блок върху Редактиране на профила. Направете исканите промени и натиснете бутончето Запиши

Как да си променя ранга?

Не можете директно да промените ранга си (който се показва под името ви в темите и в профила виНовак, Почти новак.... Ранговете се използват за да показват броя на вашите мнения и те се отброяват автоматично.

Как да създам тема във форум?

Кликнете на форума, към който искате да създадете нова тема (например форум Колеги). Горе вдясно има бутонче Създай тема. Натиснете бутончето и напишете наименованието на вашата тема в поле Тема. Можете да добавите емотикон от предложения списък. В прозорчето Съобщение напишете вашето мнение. Натиснете бутончето Въведи (или Предварителен преглед и след това Въведи). Вашата тема и мнение са готови!

Моля не създавайте едноименни теми! Когато вече има създадена тема добавяйте своите мнения/отговори към нея.

Как да отговоря на дадена тема.

Влезте в сайта с регистрацията и паролата си. Кликнете върху Форум

Кликнете върху темата, за която искате да напишете свое мнение. Кликнете върху мнението, но което искате да отговорите. Вдясно над него има картинка с листче (при позициониране с мишката се появява подсказка Отговор): Отваря се прозорец, в който да напишете вашето мнение по темата.

Икона на съобщението : можете да изберете икона, която да се появи в реда на вашето мнение.

Напишете вашето мнение и натиснете Въведи (можете да видите вашето мнение и преди то да се публикува с цел евентуална редакция)

Как да редактирам своя тема :

Ако вече сте натиснали Въведи и искате да редактирате своя тема – натиснете картинката с ножичката (при позициониране с мишката се появява подсказка Редактирай Съобщението). Отваря се прозореца с вашето мнение и можете да го промените.

Картинка за редактиране има само над вашите мнения. Никой друг не може да ги редактира. В случай, че вашето мнение съдържа нецензурни или обидни думи Администраторите и Модераторите имат права да го изтрият или променят. В такъв случай под вашето мнение се появява съобщение за редакция от съответното лице.

Защо не мога да изпращам лични съобщения!

Варианти : не сте регистриран и/или не сте влязъл, администраторите са забранили личните съобщения за всички, или администраторите са забранили личните съобщения само за вас. Свържете с администраторите и попитайте каква е причината. 

Получавам нежелани лични съобщения!

Уведомете администраторите на форума.

Защо не мога да гласувам на дадена анкета?

1. Проверете дали дата за гласуване не е изтекла

2. От вашия компютър вече е гласувано. Не можете да гласувате по два пъти от един и същи компютър. Целта на това ограничение да има възможно най-точна и вярна представа за анкетите.

Кой е :

Администратор
Хората с всички права във форумите. Контролират функциите и настройките - задаване на права на потребителите, изгонване на потребители, създаване на потребителски групи и модератори. Имат всички модераторски права във форумите. 

Модератор
Потребител (или група от потребители), които се грижат за форумите ежедневно. Могат да променят, изтриват мнения, да затварят, отварят, местят и разделят теми във форумите, който модерират. Модераторите се избират от администраторите, за да следят за добрия тон във форумите, както и “разводняването” на темата или недопускане на мнения, които се разминават с дискусията). Свържете се с администраторите ако искате да създадете своя потребителска група, на която да сте модератор. Назад Горе  
 

Спечелени проекти

През месец октомври Министерство на образованието и науката обяви програма за финансиране на проекти на тема “ПРОУЧВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ КАТО ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО И СЪВРЕМЕННИ МЕТОДИ ЗА ТЯХНОТО СЪХРАНЕНИЕ” Кандидатстваха 4 от големите регионални библиотеки – Регонална Народна библиотека “Иван Вазов”-Пловдив, Регионална библиотека “Петко Р. Славейков” – Велико Търново, Регионална библиотека “Емануил Попдимитров” - Кюстендил и Регионална библиотека “Петър Стъпов” – Търговище. Проектите на библиотеките са свързани с опазване и дигитализация на старопечатни, редки и ценни издания, които са част от националното книжовно и документално наследство, съхранявано в техните фондове. Оценявайки значимостта на проектите и общото в идейния замисъл Министерството на образованието и науката направи препоръка за обединяване на тези идеи в един цялостен проект, който да постави началото на изграждане на единна мрежа за представяне в публичното пространство на ценните фондове на библиотеките.

Между четирите библиотеки и фирма Софтлиб, чийто софтуер ще бъде използван за изграждане на Своден каталог на редките и ценни издания на библиотеките и представянето му в Интернет, се учреди консорциум. Той има за цел да обедини усилията на библиотеките за реализация на проекта “Мрежа на регионалните библиотеки за съхранение на редки и особено значими колекции чрез използването на нови и по-ефективни методи.

Предметът на дейност на този консорциум е: да изгради Своден каталог на редките и особено значими колекции, като всяка библиотека да разкрие в него своите фондове. Консорциумът остава отворен за участие и на други библиотеки, които не са негови членове. 


Назад Горе  
 
НОВА СОФТУЕРНА РАЗРАБОТКА

За всяка библиотека


Блок за авторизация
Псевдоним

Парола


Загубена парола?

Не е регистриран?
Регистрирайте се!