Начало Новини Електронни каталози FAQ Форум Регистрация Контакти
Search
Навигация
Начало
Новини
За сайта
Библиотеките в България
Нормативни документи
Стандарти
Предложения за
   квалификация
Публикации
Библиотечно
   образование
Професионални
   организации
В помощ на
   библиотекаря
Само за читатели
Поздрави за колеги
Интересни връзки
Календар
FAQ
Контакти
Expand/Collapse
 
Expand/Collapse

   
Бургас-нов скенер

Регионална библиотека „П. К. Яворов” с нов модерен букскенер

 Бургаската Регионална библиотека „П.К.Яворов” вече е притежател на супермодерен скенер за книги. Новата придобивка е на стойност 80 000 лева и е част от проекта „Обединен каталог на български периодични издания. Дигитална колекция до 1944 г.” /РЕГИНА ПИ/,  чиято цел е дигитализиране на българския периодичен печат до 1944г.
         25  заглавия (над 35 000 страници) от бургаски вестници и списания ще станат достъпни до своите потребители от всяко кътче на планетата.
 Скенерът позволява висококачествено дигитализиране на голям обем книжен фонд, като щади оригиналите и  постига оптимално качество на възпроизвеждане. Около 5 секунди е времето за сканиране на две страници от най-големия формат вестници.
         В осъществяването на проекта участват бургаската библиотека в партньорство с още три големи библиотеки в България – Пловдив ,София и Велико Търново и фирмите СофтЛиб и ПримаСофт, които осигуряват софтуерно и технологично обслужване на проектните дейности. Финансирането от близо 360 000 лв. е от Министерството на образованието, науката и младежта. Дейностите по проекта започнаха миналата година, като целта е да бъдат изградени дигитализирани бази данни на краеведската периодика в библиотеките от Освобождението до 1944 г. Предвижда се те да бъдат публикувани в интернет чрез създаване на електронен каталог „Регина Пи”, който включва към момента 110 000 библиографски описания.
       Съфинансирането от страна на Регионална библиотека в размер на 18 000 лв. се осъществява със съдействието на Община Бургас.
Официално отриване на новото дигитално студио в Регионална библиотека „П.К.Яворов” Бургас ще се състои на 12 октомври (сряда)  2011г. от 10.00 ч. в сградата на Читалните за специалисти  на ул.”Шар планина”  № 18


Назад Горе  
 

Формат за отпечатване  Изпрати на познат